Versie 13.1 van ProQA komt eraan
Laat je niet verrassen door de update!
Zowel de software van ProQA als het protocol zelf wordt regelmatig geüpdatet. Ook al zijn de wijzigingen klein, nieuwe vragen of definities kunnen je toch verrassen. Lees/leef je daarom tijdig in, voordat (naar verwachting) in januari jouw meldkamer overschakelt naar versie 13.1.
De komende maanden wordt de laatste hand gelegd aan de formuleringen en vertaling. “De aanpassingen zijn ditmaal niet gigantisch, maar toch belangrijk genoeg om je erin te verdiepen”, vertelt ProQA-instructeur Piet Hein Verhagen. “Maak daarom gebruik van de testversie op de laptops die op je meldkamer staan, om je vertrouwd te maken met de wijzigingen en lees de updategids die je later dit jaar als pdf krijgt toegestuurd.”
Het kan de interactie met een melder negatief beïnvloeden als je tijdens het gesprek voor het eerst een andere formulering ziet, of een knop die je niet kent. Piet Hein: “Je kunt de melder pas optimaal helpen als je de bedoeling en de logica van elke vraag begrijpt.” Tijdens Euro Navigator in Den Haag presenteerde Piet Hein samen met EDQ Sjef Taabe een greep uit de belangrijkste veranderingen. Deze kun je hier bekijken, maar let op: ze zijn niet uitputtend!
Versie 13.1 bevat ook twee nieuwe technische handigheidjes:
- Als zich in het tabblad ‘sleutelvragen’ automatisch een tabblad ‘aanvullende informatie’ opent, kun je dit voortaan met een muisklik sluiten waarna je vanzelf teruggaat naar je sleutelvragen.
- Je kunt eindelijk scrollen met het wieltje van je muis in het tabblad ‘aanvullende informatie’, je hoeft dus niet meer met de muis rechts het blokje van de scrollbalk te verslepen.
Piet Hein: “Tenslotte is de route naar niet-reanimeren in geval van DNR-beleid verbeterd en minder omslachtig geworden. Dit kun je het beste even in demo-opstelling bekijken.”
Piet Hein
Ook update van Aqua
De uitrol van ProQA versie 13.1 valt samen met een update van Aqua, de software die de EDQ’s gebruiken bij het scoren van meldingen. De centralist zal hiervan merken dat de rapportages er anders uit komen te zien. Piet Hein: “De focus komt meer te liggen op wat er goed ging. Nu begint het feedbackrapport direct met de kritische afwijkingen en dat drukt een zwaar stempel op het totaal. Straks wordt de volgorde waarin het protocol is doorlopen leidend. Aan de hand van kleurvakjes per onderdeel zie je wat er goed ging en beter kan. Dat wordt onderaan nog eens opgesomd. Je krijgt daardoor een evenwichtiger beeld.” Om de methode van de gespreksevaluatie zo transparant mogelijk te maken, krijg je als centralist de vertaalde versie 10 van de prestatienorm waaraan je wordt getoetst, in de komende weken ook toegestuurd.