Euro Navigator trekt recordaantal deelnemers
Met 166 deelnemers was de Euro Navigator van 10 tot en met 12 september in Marriott Hotel Den Haag de grootste editie tot nu toe. De deelnemers aan de jaarlijkse conferentie over AMPDS en ProQA waren afkomstig uit zes landen, de bijdragen in vier talen. Naast een welkomstreceptie en twee dagen vol lezingen van vakgenoten, brachten de congresgangers een bezoek aan de nieuwe meldkamer van Rotterdam-Rijnmond. Aansluitend maakten ze een rondvaart met diner op de Nieuwe Maas.
Centralist van het Jaar
Tijdens de Euro Navigator werd volgens goed gebruik de Dispatcher of the Year bekendgemaakt. Dat is de centralist die zich in de ogen van zijn of haar collega’s heeft onderscheiden door buitengewone expertise, patiëntgerichtheid, nauwkeurigheid, een uitstekende afhandeling van 112-meldingen; kortom iemand die (bijna) alles goed doet. Onder de vijf genomineerden waren drie Nederlanders (zie de foto met de namen op de banner), maar een Oostenrijker ging er met de trofee vandoor: Michael Strobl van 144 Notruf Niederösterreich.
De zaal luisterde ademloos naar de registratie van één van Michaels 112-meldingen: een bevalling waarbij het kind vastzat in het geboortekanaal en Michael in opperste rust zijn meldersinstructies gaf. De Oostenrijker werd geprezen als ‘rolmodel’ wegens zijn altijd geconcentreerd werken op de achtergrond, zijn constante excellente prestaties en het buitengewoon goed weten te hanteren van het protocol.
Levenslang erelid
Toch verliet ook een Nederlander met een eervol predicaat het podium. Medisch manager Jan de Nooij van RAV Hollands Midden, die als eerste AMPDS in Nederland ging gebruiken, gaat komend jaar met pensioen. Maar tot zijn grote verrassing bombardeerde IAED-topman Jerry Overton (links op de foto) Jan tot levenslang emeritus-lid van het College of Fellows van de IAED. Hij verdient dat volgens Jerry om zijn jarenlange bijdrage en toewijding aan AMPDS. “Jan is iemand die continu streeft naar verbetering en daarbij onvermoeibaar blijft hameren op het belang van ‘evidence’ voor het systeem.”
De congresgangers brachten een bezoek aan de nieuwe meldkamer van Rotterdam
Harold Boersema is brandweercentralist in Drachten en kwam naar de Euro Navigator omdat zijn meldkamer begin 2019 op ProQA Fire overschakelt. Al vond hij het jammer dat ‘de witte kolom’ naar zijn idee wat overheerste tijdens de conferentie, toch heeft hij een goed beeld gekregen van de werking van het triagesysteem. “ProQA is een mooi hulpmiddel voor als je zelf eens een slecht moment hebt. Het brengt de kwaliteit van centralisten dichter naar hetzelfde niveau en dat vind ik positief.” Harold is niet bang voor het verlies van eigen inbreng: “Ik zie het als een elastiek, niet als handboei.”
Manon Meester (rechts) en Astrid Schilder zijn beiden verpleegkundig centralist op de meldkamer in Alkmaar. Ze vonden de Navigator bovenal een sociale gebeurtenis: “Je ziet bekende gezichten, ook nieuwe gezichten, je hoort hoe dingen in het buitenland gaan.” Beiden waren positief getroffen door de lezing van Martien Boerwinkel (EDQ in Drachten) waarin hij ervoor pleit om met ProQA helemaal terug naar de basis te gaan en de mogelijkheden opnieuw te verkennen. Manon en Astrid: “Dat verhaal was herkenbaar, dat je op de automatische piloot werkt zonder je soms eens af te vragen of je alle mogelijkheden en ruimte van het systeem benut.” Ook de vooruitblik naar protocolupdate 13.1 en het nieuwe Aqua vonden ze nuttig: “Het was handig om in een snel tempo de highlights alvast voorgeschoteld te krijgen.” Manon leverde zelf een bijdrage aan het programma met een casus over een ingestort balkon.
Voor Marieke Meulendijks was het de eerste Navigator die ze bijwoonde sinds ze verpleegkundig centralist is op de Eindhovense meldkamer. “Ik vond het een prima ervaring, op een mooie locatie. Kennis opfrissen is altijd goed en het is prettig om ‘weetjes’ en updates te horen.” De bijdrage van Viola van Baardwijk (instructeur ProQA Fire in Alkmaar) over de raakvlakken tussen brandweer- en ambulancetriage vond Marieke bij uitstek nuttig. “Je staat er lang niet altijd bij stil dat een melder met wie je het ‘witte’ ProQA-protocol helemaal hebt doorlopen, daarna nog veel nuttige en belangrijke informatie kan verstrekken aan een brandweercentralist en andersom ook.”