Bezoek aan Navigator in Denver
‘Onderdelen Amerikaanse mentaliteit benutten op onze eigen meldkamers’
Terwijl we ons in Nederland opmaken voor de Euro Navigator van oktober in Rotterdam, werd voor de zomervakantie de internationale editie gehouden in Amerika. Onder meer een groep collega’s van de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland vloog naar Denver om nieuwe inzichten op te doen, ervaringen te delen en het laatste nieuws op te pikken.
“Zijn jullie fully staffed?” Waar de zevenkoppige afvaardiging uit de noordelijkste provincies zich bij de driedaagse Navigator in het congrescentrum Gaylord Rockies in Denver ook begaf, in alle gesprekken met collega’s van over heel de wereld was het die ene vraag die telkens terugkwam.
“Op een internationaal congres met meer dan 1600 deelnemers en 150 presentaties kom je verschillen tegen, maar ontdek je ook dat er veel overeenkomsten zijn. De vraag of de bezetting op jouw meldkamer op orde is, kwam heel vaak terug”, blikken Jens Valk, Frouwkje Prins, Martin Haverkamp, Sina Koudenburg, Liesbeth Dalman, Miranda Bokhorst en Martien Boerwinkel terug op hun enerverende reis. “Overal in de wereld zijn grote tekorten op meldkamers. Wie het lukt om fully staffed te zijn is uniek. Er ligt dus wereldwijd een grote uitdaging om dit probleem aan te vliegen.”
Over die bemensing op hun eigen meldkamer kon de groep genoeg vertellen, maar de International Academies of Emergency Dispatch (IAED) wilde tot hun verrassing nog veel meer van hen weten.
Korte lijnen
“We kregen een spontane uitnodiging vanuit het hogere management van het IAED om een uurtje met ons team te grounden”, vertelt Miranda. “Ze hadden gehoord van onze stappen in Noord-Nederland met een nieuw EDQ team en het streven naar ACE. Aanleiding genoeg om nader kennis te maken en korte lijnen te organiseren naar Amerika. Belangrijk voordeel is dat we bij vragen rond Ace nu direct kunnen mailen of bellen met centrale mensen binnen de IAED. Ze hebben aangeboden alle hulp te kunnen en willen geven die wij nodig hebben. Prachtig!”
Bijzonder vonden de bezoekers ook de presentaties van de makers zelf over aankomende updates in AMPDS & ProQA. Zoals de eerder in ons magazine beschreven veranderingen in protocol 25 (Psychiatrie), het nieuwe protocol 41 (Melder in crisis) en de uitgebreide instructies bij reanimatie van iemand die op de buik ligt en niet gedraaid kan worden.

Jerry Overton

Martien en collega's

Bezoek aan meldkamer
Een ander hoogtepunt was volgens de deelnemers een bezoek aan de meldkamer van Denver. Frouwkje: “Daar kwam eigenlijk alles samen wat we tijdens Navigator aan inspiratie hadden opgedaan. We werden heel vriendelijk en open welkom geheten en kregen een uitgebreide rondleiding. Ze doen daar de dingen gewoon net even anders. Wat enorm kan bijdragen aan communicatie op de meldkamer, aan erkenning voor drukke momenten en aan werkgeluk. Het streven ligt er nu om daar ook op de MkANN mee aan de slag te gaan.”
Martien vult aan: “Deze en nog meer Amerikaanse meldkamers doen meer met hun trots op hun werk en met de zorg voor medewerkers en centralisten. Ze brengen op verschillende manieren het werk en de werkdruk in beeld, waardoor centralisten zich in de hectiek gezien en gewaardeerd voelen. Je blijft geen ‘stille’ kracht in een belangrijk radarwerk.”
Oorkondes en awards voor alles
En dat leidt volgens Martien tot zichtbare uitingen. “Amerikanen vieren alles, maakt niet uit wat. ’De beste’, ‘de eerste’, ‘de oudste’, ‘verjaardagen’, alles! Ze hebben dan ook overal oorkondes, awards en verdien-dingen voor. Zo kun je wekelijks het eigenaarschap over een popcorn-automaat verdienen, waarmee je dagelijks popcorn voor de centralisten kunt uitdelen, haha.”
Iets om van te later dus. “Amerika is natuurlijk een totaal ander land dan Nederland met een eigen geschiedenis, cultuur en mentaliteit. Toch zou het mooi zijn als we onderdelen van hun mentaliteit kunnen gaan benutten binnen onze eigen meldkamer. Op het gebied van communicatie, zorg voor centralisten, motivatie, leren, technische houvast en niet in de laatste plaats trots”, besluit Jens.