Kort nieuws van het Loket Landelijke AMPDS-gebruikers

Meer ritten door ProQA?
Onderzoek laat zien: Nee

Nadat ProQA was ingevoerd, zagen we over de hele linie in meerdere regio’s een stijging van het aantal ritten. Velen hebben de afgelopen jaren verondersteld dat deze stijging werd veroorzaakt door ProQA. Dit beeld keert regelmatig terug in de vorm van kritiek en onrust. Op de meldkamer van Rotterdam-Rijnmond heeft verpleegkundig specialist Petra Hagendoorn – die zelf ook sceptisch was over ProQA – hier op eigen initiatief gedegen onderzoek naar gedaan. Haar conclusie luidt onder meer: "We doen wel meer ritten, maar niet ten gevolge van ProQA’.

Euro Navigator:
Nog een paar sprekers welkom!

Voor de Euro Navigator 2018 van 10 tot 12 september in Den Haag zijn nog enkele Nederlandse sprekers welkom. Een specifiek thema is er niet. Het overkoepelende thema is altijd het continue streven naar hogere kwaliteit en meer naleving van het protocol. Heb je een goed verhaal, een inspirerende ervaring of een best practice te delen met collega’s uit Europa? Meld je dan aan bij Xander Kluts, xkluts@ravhm.nl. Ook ProQA Fire-gebruikers zijn van harte uitgenodigd om een inhoudelijke bijdrage te leveren!

Meer informatie over Euro Navigator en de mogelijkheid tot inschrijven vind je hier op de eventwebsite.

De volgende EMD-opleiding

De eerstvolgende EMD-opleiding vindt eind augustus plaats:


  • AMPDS van dinsdag 28 augustus tot en met donderdag 30 augustus
  • ProQA op vrijdag 31 augustus
  • scenariotraining op maandag 3 september

De locatie is op dit moment nog niet bekend. Inschrijven kan via Xander Kluts, xkluts@ravhm.nl

Nomineer de Centralist van het Jaar!

Werkt de ‘IAED Dispatcher of the Year’ op jouw meldkamer of bij jouw organisatie? Nomineer haar of hem dan om in aanmerking te komen voor deze eretitel, die uitgereikt wordt tijdens de Euro Navigator.


De onderscheiding is in het leven geroepen om collega’s erkenning te geven die door hun persoonlijke inzet (een) opmerkelijke bijdrage(n) hebben geleverd aan het bevorderen van de uitgangspunten van de International Academies of Emergency Dispatch.


Het gaat niet alleen om ‘een geweldige melding’ – al heeft jouw kandidaat er daar vermoedelijk vele van – maar om het totaalplaatje van expertise, kwaliteitsbewustzijn, service, nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, patiëntgerichtheid, collegialiteit enzovoort.
Nomineer jouw/jullie topper van
daag nog hier.

De uiterste inzenddatum is 11 augustus.

Een digitale uitgave van het Loket Landelijke AMPDS-gebruikers. Zesde editie, zomer 2018. Redactieadres: RAV Hollands Midden, Xander Kluts, xkluts@ravhm.nl

Teksten: Frank van den Elsen en

Xander Kluts

Vormgeving: Frederike Roozen - Slieker

Enkele afbeeldingen gebruikt onder licentie van Shutterstock.com

Colofon