En dat is vier: ACE-status voor Dordrecht

Na de ambulancemeldkamers van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven heeft ook Dordrecht (RAV Zuid-Holland Zuid) op de valreep van 2017 de ACE-status ontvangen: het bewijs van functioneren op het hoogste kwaliteitsniveau met ProQA. Ook hier was de blijdschap vanzelfsprekend groot na het verlossende telefoontje van de ‘Academy’ uit Amerika.

Dordrecht is de 251e ambulancemeldkamer ter wereld met het kwaliteitskeurmerk. RAV-directeur Hans Janssen: “Ik ben erg trots op onze centralisten en iedereen die hard heeft meegewerkt aan dit succes. Wie hier uiteindelijk het meest bij is gebaat, is de patiënt in onze regio, die zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt. Voor onszelf is het een erkenning en een grote stimulans om te blijven streven naar topkwaliteit.”

Blijven voldoen aan de eisen
In mei 2018 verhuist de meldkamer vanuit hartje Dordrecht naar het World Port Center in Rotterdam, om daar samen te gaan met de collega’s van de regio Rotterdam-Rijnmond. Eerder meldden we in deze nieuwsbrief dat dit in november 2017 al zou gebeuren, maar die termijn werd niet gehaald wegens technische hindernissen die samenhangen met het nieuwe C2000. Rotterdam heeft de ACE-status op dit moment niet.

Hoe de beoogde gezamenlijke intake precies gaat verlopen in de nieuwe situatie, weet Hans nog niet. Hij wil ACE beslist behouden voor het Dordtse team, ook na de verhuizing. “We hebben hier hard voor gewerkt in het belang van onze inwoners. We willen nu vanzelfsprekend blijven voldoen aan de kwaliteitsvereisten om in de toekomst ACE-gecertificeerd te blijven. We gaan spoedig in overleg met de collega’s van Rotterdam-Rijnmond, om samen te bekijken wat dit precies betekent voor de mate waarin je kan integreren. Onze EDQ’s moeten de lat voor onze mensen hoog blijven leggen. Ik hoop dat we de Rotterdamse collega’s hierin kunnen meenemen.”

De volgende inzet voorspellen
De meldkamer van (nu nog) Dordrecht heeft het voornemen om in 2018 de eerste stappen te gaan zetten in het werken met Stokhos Emergency Mathematics. De slimme software van deze leverancier berekent waar de kans het grootste is dat de volgende ambulance-inzet zal plaatsvinden, op basis van onder meer historische data, het weer, demografische gegevens enzovoort. Stokhos adviseert de centralist om de spreiding van ambulances aan te passen op deze voorspelling. De kans is daardoor maximaal dat een beschikbare ambulance al in de buurt is van de plek waar de volgende melding statistisch het meest waarschijnlijk is. Als dit goed werkt, daalt de gemiddelde aanrijdtijd.