Zelf je ACE-certificaat ophalen

Nederlandse delegatie naar Euro Navigator

De Nederlandse delegatie in de meldkamer van Turijn

Een bezoek aan een buitenlands congres is al leuk. Nog mooier is het als je daar zelf het podium op mag om ‘gehuldigd’ te worden. In dit geval gehuldigd met het ACE-certificaat, dat de meldkamer van Tilburg als tweede van Nederland (na Den Bosch) in de wacht heeft gesleept.

Verpleegkundig centralist Inge Maas van de meldkamer Midden- en West-Brabant stond vorige maand in Turijn met haar collega Liesbeth Noteboom en RAV-directeur Brabant-Midden-West Noord Ger Jacobs in de spotlights. Ze namen deel aan de Euro Navigator: de jaarlijkse, kleinere Europese variant van de ‘grote’ Navigator in Amerika, dé conferentie en ontmoetingsplek voor AMPDS-gebruikers. Naast de feestelijke ACE-uitreiking voor diverse meldkamers werd hier ook de Europese centralist van het jaar bekendgemaakt.


Drie dagen in Turijn

“Het was voor mij de eerste keer en dus heel leuk om meteen deze taak te mogen vervullen en ons ACE-certificaat op te halen”, vertelt Inge. Met de 12-koppige Nederlandse delegatie (uit de meldkamers van Drachten Alkmaar, Den Haag en van het Rode Kruis) was ze drie dagen in Turijn. “Het congresprogramma vond ik heel informatief. We hebben enkele lezingen bijgewoond die door Nederlandse collega’s werden verzorgd, onder meer over hulpverlening in duingebied en over de procedure Veilig Incident Melden. Maar het leukste vond ik het om samen met Nederlandse collega’s elders eens in een meldkamer te kijken en met de centralisten daar te spreken over hoe zij het doen.”


Inge Maas (links):

“Leuk om samen met Nederlandse collega's in een buitenlandse meldkamer te kijken”De 112-alarmcentrale van de regio Turijn bevindt zich in een voormalig psychiatriegebouw uit 1936. Inge: “Alle centralisten zijn ProQA-opgeleid, maar ze zijn vrij om het systeem wel of niet te gebruiken, het is nog niet verplicht. Je moet daar als centralist eerst ruimschoots ervaren zijn in intake voordat je uitgifte mag gaan doen. Wat ons opviel is dat ze niet de techniek in huis hebben om te zien waar de ambulances zich bevinden, maar wel onmiddellijk kunnen zien waar de melder zich bevindt zodra de verbinding tot stand komt. Eén centralist is speciaal belast met de meldingen vanuit berggebied. Daar wordt vaak van de helikopter gebruik gemaakt en die hebben we dan ook bekeken.”


Naast het congresprogramma was er ruimte voor ontspanning en om de stad te bekijken. Volgend jaar wordt Euro Navigator in Den Haag gehouden. Inge: “Dat maakt het voor ons veel makkelijker om er even een dagje naar toe te gaan. Na Turijn heb ik daar zeker interesse in gekregen!”