6/12
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages
  • Editions

NIEUW!

ProQA Around The World

NIEUW!

ProQA Around The World

Over heel de wereld werken in 65.000 centralisten in tientallen landen met ProQA. Dezelfde codes, dezelfde triage. Maar wie zijn die collega’s, wat kunnen we van elkaar leren en welke aanbevelingen zijn er voor ProQA?

In samenwerking met onze Amerikaanse collega’s van de Priority Dispatch Corporation starten we daarom met de nieuwe rubriek ProQA Around The World. Maak kennis met andere centralisten. Wil je zelf meedoen? Geef je dan op bij de redactie: niels@dextmedia.nl

Naam: Ad Aarts (65)

Meldkamer: RAV Brabant Midden-West-Noord

Locatie: 's Hertogenbosch

Land: Nederland

Verzorgingsgebied: Districten Helmond, Eindhoven en 's Hertogenbosch

1. Sinds wanneer werk je met ProQA? ,,Van mijn twintig jaren als verpleegkundig centralist werk ik inmiddels tien jaar met ProQA. Onze meldkamer was een van de eerste in Nederland die ermee ging werken.” 2. Wat vind je het mooiste aan ProQA? ,,De veiligheid die het zowel de patiënt als mij als centralist biedt. De cliënt krijgt een eenduidige helper aan de lijn. Het maakt niet of je in Assen of Zaltbommel of Middelburg belt. De melder heeft recht op goede zorg en dat kan alleen op deze gestructureerde wijze. Hij of zij krijgt zo objectief mogelijke hulp. In het systeem vallen de twijfelgevallen bijna altijd uit in het voordeel van de patiënt. Zo niet, dan mag ik als centralist de patiënt altijd nog zelf het voordeel geven. Een rit opwaarderen bij het niet-pluis gevoel of wanneer je niet exact de vinger krijgt achter de melding, zoals bij buitenlandse melders.”

3. Mijn meest gedenkwaardige, grappige, trieste of indrukwekkende melding in ProQA is: ,,Die vertel ik juist niet, omdat die er heeft ingehakt. In al die jaren heb ik veel verdrietige en pijnlijke situaties meegemaakt. Mensen vragen er wel vaker naar, maar die verhalen houd ik voor mezelf.

Waar ik het meest trots op ben is als ik via de ambulancebemanning door melders of patiënten wordt bedankt voor het fijne contact. Ik ben van het mensencontact, waarbij het de toon is die de muziek maakt. Wanneer iemand verdrietig of kwetsbaar is, probeer ik die in de periode aan de lijn bij te staan en connectie te maken. Als je dan terugkrijgt dat ze dat waardeerden, dat vind ik dit fijn en belangrijk. Je probeert elkaar immers wel te vangen in het gesprek.” 4. Wat zouden alle niet-gebruikers van AMPDS & ProQA moeten weten van het systeem? ,,Volgens mij werken we met de ingangsvragen al heel snel aan de beeldvorming en krijgen we daarbij het gros van de melders altijd mee. Als ik dan iets zou moeten antwoorden op deze vraag is dat onze dubbele aandacht voor het adres van de melding. Dat is de grondslag om verder te gaan. Dankzij de ICT-ondersteuning kunnen we tegenwoordig vaak al zien waar een telefoon zich bevindt. Dat geeft al heel erg veel steun om te focussen in welke hoek het zit. Die technische ontwikkeling heeft in de loop der jaren zonder meer levens gered.” 5. Mijn aanbeveling voor een nog beter ProQA is: ,,Bij de derde vraag ‘Vertel mij precies wat er gebeurd is’ zou ik soms iets meer ruimte willen hebben om in gesprek te kunnen gaan met de patiënt. Nu moet ik van het systeem vrij snel tot de kern komen en stuur die me door naar de volgende vraag, terwijl ik soms denk dat er iets achter de vraag ligt.

Kijk, een ongeval is een ongeval en een reanimatie is een reanimatie. Daarbij roep ik heel hard dat we dankzij ProQA veel professioneler zijn geworden en de kwaliteit van zorg voor de patiënt dankzij deze gestructureerde manier van werken flink is verbeterd. Maar als de verwarde of psychiatrische patiënt belt dan is die soms ook geholpen met luisteren en het maken van afspraken, zoals: ‘bel eerst je huisarts of casemanager’. Daar zit voor mij een spanningsveld.”

Naam: Nick Willis

Meldkamer: St. John Ambulance, Western Australia Ambulance Service

Locatie: Perth

Land: Australië

Verzorgingsgebied: 2,6 miljoen km2.,140 steden met een bevolking van 2,7 miljoen inwoners.

1. Sinds wanneer werk je met ProQA? ,,Ik ben mijn carrière begonnen als hulpverlener en zorgde voor ventilatie-afhankelijke mensen met quadriplegie. Hoewel het zeer bevredigend werk was, dat me veel leerde over medische terminologie en thuiszorg, was het moeilijk om fulltime werk te vinden. Toen ik de vacature zag voor Emergency Medical Dispatcher (EMD) werd mijn interesse gewekt en besloot ik over te stappen.

Ik ben inmiddels drie jaar EMD’er bij St. John Ambulance, dat onderdeel is van de Western Australia Ambulance Service. De meeste inwoners van ons verzorgingsgebied woont in en om de stad Perth. Om het uitgestrekte gebied te verzorgen, worden paramedici ondersteund door verpleegkundigen op verzorgingsposten en vrijwilligers buiten het metrogebied. Al deze bronnen zijn verbonden via meldkamers die inzetten configureren voor het gebied.” 2. Wat vind je het mooiste aan ProQA? ,,Het aanpassingsvermogen. ProQA kan echt worden aangepast aan elke demografie. Dus het maakt niet uit hoe oud de melder is; of een kind belt of als ze bejaard zijn. En wanneer Engels niet de moedertaal is van de melder dan wordt ProQA gepresenteerd in een vorm die iedereen kan begrijpen. De formulering is eenvoudig en omvat belangrijke informatie, zodat melders de antwoorden krijgen die ze nodig hebben en de centralist de instructies kan geven om de patiënten te helpen.” 3. Mijn meest gedenkwaardige, grappige, trieste of indrukwekkende melding in ProQA is: ,,Vooral jonge melders pakken het tijdens noodoproepen goed aan. Daarvan heb ik twee voorbeelden. Toen een jong meisje de noodhulpdienst belde met wat een melding voor reanimatie bleek te zijn, was ik onder de indruk dat zij het telefoonnummer van haar moeder in deze stressvolle situatie kon onthouden. Ze beantwoordde niet alleen vragen en voerde de door mij geleide reanimatie uit, maar ze was ook kalm genoeg om tegelijkertijd de benodigde informatie te verstrekken om haar moeder op de hoogte te brengen.

Een ander meisje, wier familie geen Engels sprak, was in staat om alle noodzakelijke informatie van haar ouders door te geven aan de centralist en andersom, zodat ze een bewusteloze patiënt konden helpen. Zelfs toen het gebruik van de ademhalingsdiagnostiek noodzakelijk werd, presenteerde ProQA de informatie in een formaat dat het meisje perfect in twee talen behandelde. 4. Wat zouden alle niet-gebruikers van AMPDS & ProQA moeten weten van het systeem? ,,Het prioriteren van meldingen in ProQA. Hoewel iedereen belt met iets wat voor hen een noodgeval is, wat altijd verontrustend is, moeten meldkamers prioriteit geven aan de meest tijdgevoelige meldingen. Het kan een uitdaging zijn voor centralisten die de paniek van melders begrijpen, vooral wanneer het de eerste keer is dat zij in contact komen met hulpdiensten.” 5. Mijn aanbeveling voor een nog beter ProQA is: ,,Ik adviseer iedereen die met AMPDS werkt om gewoon vragen te blijven stellen. Hulpdiensten, en daarmee ook AMPDS, veranderen en ontwikkelen zich voortdurend. Het hoort bij het werk dat je uiteindelijk een melding krijgt die je nog nooit eerder behandeld hebt. Als je artikelen uit tijdschriften en aanvullende informatie in ProQA leest, let op wijzigingen en updates, dan ben je er zeker van dat je voorbereid bent.”