3/12
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages
  • Editions

BUI-tool voor apenpokkenvirus

BUI-tool voor apenpokkenvirus

De uitbraak van het apenpokkenvirus heeft ook gevolgen voor centralisten van de meldkamers ambulancezorg. Zij kunnen, net als bij Covid19, binnenkort in ProQA ook de BUI-tool gebruiken om het risico van een besmetting bij de patiënt vast te stellen. Daarmee kan aanrijdend ambulancepersoneel eventueel extra beschermingsmaatregelen treffen.

De monkeypox, die wij kennen als de apenpokken, komt oorspronkelijk vooral voor in West- en Midden-Afrika. De ziekte gaat van (knaag)dier over op de mens, maar sinds dit voorjaar is er volgens het RIVM iets wezenlijks veranderd. Zo verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder Nederland. Nog zorgwekkender is dat in die uitbraak dieren geen rol spelen bij de verspreiding, maar dat dit plaatsvindt van mens tot mens.

Hoewel het ziektebeeld van de apenpokken ‘meestal mild’ verloopt, riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eind juli hierover de internationale noodtoestand uit. De monkeypox kregen de status van Public Health Emergency of International Concern (PHEIC), het hoogste waarschuwingsniveau dat de WHO toekent aan situaties. Het is daarmee pas voor de zevende keer dat de WHO die status aan een virusuitbraak verbindt.

Lees verder onder de illustratie >

Eind augustus was er in Nederland bij 1136 mensen de apenpokken geconstateerd
Bron: RIVM

De laatste keer dat de PHEIC werd toegekend was met het coronavirus in 2020. In dat voorjaar werd in ProQA -voor het eerst sinds het ebolavirus in 2014- ook de Emerging Infectious Disease Surveillance Tool (EIDS) weer in werking gesteld. Centralisten kennen dit beter als de Bewaking Uitbraak Infectie (BUI). Behalve enkele algemene vragen over ademhaling en toestand van de patiënt wordt daarbij ook gekeken naar reisgeschiedenis en contact met anderen.

Op korte termijn kunnen centralisten in het menu van BUI behalve controle op symptomen van covid ook vanwege de huidige toestand kiezen voor de apenpokken. Priority Dispatch, de distributeur van ProQA, heeft op 10 augustus de BUI-tool aangevuld. Binnenkort is de Nederlandse vertaling hiervan beschikbaar.

In die vragenlijst, die de centralist handmatig in werking stelt in de bovenbalk van het scherm na de ingangsvraag, wordt patiënten onder meer gevraagd naar nieuwe uitslag zoals puistjes en blaasjes op onder meer gezicht en armen en koorts.

Als het hulpmiddel na beantwoording van de vragen aangeeft dat er een mogelijk besmetting van apenpokken is, dan geeft de centralist dit via de Mobiele Data Terminal door aan de aanrijdende ambulance. De bemanning daarvan moet dan zelf maatregelen treffen, zoals het dragen van een mond-neusmasker en bril. ,,Vanaf dat moment wegen de veiligheid van de hulpverleners en het voorkomen van verspreiding net zo zwaar als de zorg aan de patiënt”, zeiden de Medisch Managers Ambulancezorg hier eerder over.