CASUS

Plots is daar… een baby

Een man opent het gesprek met de mededeling dat hij zijn dochter al even niet gehoord had en haar vervolgens heeft aangetroffen in de douche met een baby in haar handen. Uit het gesprek blijkt al snel dat niemand wist dat de dochter in verwachting was, ook zijzelf niet. Iedereen aan de andere kant van de lijn is dan ook van slag.

Er is gelukkig wel een duidelijk vertrekpunt: de baby is geboren. De centralist slaat wat overduidelijke stappen over in protocol 24, informeert nog even naar het aantal weken/maanden van de zwangerschap en of het een jongetje of meisje is, maar realiseert zich ook meteen dat dit in deze casus totaal niet uit maakt. Hoe gaat het met de baby? Huilt of ademt de baby? Het beweegt en ademt wel, zegt de melder. De centralist laat het mondje voorzichtig schoonvegen en hoort aan de andere kant van de lijn dat ze de moeder met kind onder een deken hebben gelegd. Mooi, het warm houden komt dus ook goed. Wat moeten we met de navelstreng, vraagt de melder. Niet aan trekken, is de eerste instructie, terwijl de aandacht eerst nog bij de ademhaling is. Spannende instructie Gelukkig begint de baby vlot te huilen. Een zucht van opluchting aan beide kanten van de lijn. De instructies gaan eerst verder op het bewaken van de baby en natuurlijk ook moeder. Moeder is goed alert, maar ook stil en van slag. Logisch, de baby werd niet verwacht. De centralist ziet inmiddels een spannende instructie aankomen met betrekking tot de navelstreng, die afgebonden moet worden. Hij gaat er voor het gemak in deze situatie maar van uit dat er geen kraampakket met navelklem in huis is en geeft de melder de opdracht een touwtje of veter te halen. Terwijl men daar naarstig naar op zoek gaat, legt de centralist uit dat de navelstreng afgebonden moet gaan worden op ongeveer 15 centimeter vanaf de buik van de baby. Benadrukt wordt dat de navelstreng niet doorgeknipt mag worden!

'Uitgebreide levensreddende instructies zijn prachtig!'

De ambulance komt van iets verder en heeft nog even tijd nodig. De melder laat weten alle laatjes in de keuken te hebben doorzocht, maar een veter of touwtje is niet gevonden. De centralist realiseert zich dat de melding nu ongeveer vijf minuten loopt en dat deze instructie wel gevolgd moet gaan worden. Meneer, kijkt u eens naar beneden naar uw schoenen… zitten daar toevallig veters in? Het antwoord is volmondig ja en rap wordt er een uit de schoen gehaald. “Trek niet aan de navelstreng, bind de veter er strak omheen, ongeveer 15 centimeter van de baby, knip de navelstreng niet door.” Er is aarzeling: zonder verloskundige of deskundige in de buurt het grote bloedvat afbinden naar een baby is niet niks. De aarzeling houdt aan, men durft het niet te doen. Gelukkig hoort de centralist de ambulancebemanning binnenkomen. Zij nemen de zorg over. Later blijkt dat de nog zeer jonge tienermoeder en de baby het goed maken. De uitgebreide levensreddende instructies binnen AMPDS/ProQA zijn prachtig! In het oog springen bijvoorbeeld: iemand die zelf belt vanuit een zinkende auto te water, alle reanimatie-instructies, complexe bevallingen of de Heimlich-methode bij stikken. We hebben een mooi vak en kunnen telefonisch al heel veel voor acute hulpvragers doen om het verschil te maken!

Deze aflevering van De Casus werd verzorgd door de EDQ’s van de meldkamer Noord-Nederland.