Waarom krijg je deze nieuwsbrief?

Door Xander kluts, locatiehoofd meldkamer ambulancezorg Hollands Midden

Omdat je vanuit jouw functie op de een of andere manier betrokken bent bij het werken met AMPDS en ProQA én omdat we je hierover graag zo goed mogelijk willen informeren! Nadat je deze eerste editie gelezen hebt, horen we graag wat je ervan vindt.


Ongeveer de helft van alle 112-meldingen in Nederland wordt afgehandeld met het uitvraagsysteem AMPDS (op de laatste pagina van de deze nieuwsbrief staan de afkortingen uitgelegd). Dit van oorsprong Amerikaanse, wereldwijd gebruikte uitvraagprotocol is bedoeld om medische noodgevallen te beoordelen en er een passende urgentie aan te koppelen. De digitale variant van AMPDS heet ProQA.

Het unieke kenmerk van AMPDS en ProQA is dat iedere centralist ter wereld onder alle omstandigheden hetzelfde doet. Dit wordt bereikt door middel van scripts, die letterlijk gevolgd moeten worden. Zo voorkom je dat dat centralisten hun eigen expertise en ervaringen volgen, wat onbedoeld tot willekeur kan leiden en daardoor risico’s kan opleveren. De triagesystematiek is gebaseerd op ruim dertig jaar doorontwikkeling, op basis van vele miljoene
n meldingen.

In Nederland werken tien regionale meldkamers met AMPDS. De eerste meldkamer (Hollands-Midden) startte ermee in 2011. Paul Engelen, interim-manager van die meldkamer, werd de belangenbehartiger van alle AMPDS-meldkamers in Nederland (de ‘Gebruikersgroep’). Ook werd hij de vertegenwoordiger in Nederland van PDC, de leverancier van ProQA. Hij stopte vorig jaar met die beide functies.


In één hand

Ondanks dit gemis voor de Gebruikersgroep, willen de directies van alle AMPDS-regio’s de belangenbehartiging in Nederland in één hand houden. Daarom hebben ze het ‘Loket Landelijke AMPDS-gebruikers’ opgericht: een ‘club’ die het contact met PDC onderhoudt, informatie en ervaringen uitwisselt en processen en scholingen stroomlijnt. Ik (Xander Kluts) neem de rollen van Paul Engelen deels over, zodanig dat een en ander goed geborgd wordt.


  • Vind je het leuk om deze verhalen te lezen?
  • Zijn ze informatief genoeg; te lang of te kort?
  • Wil je dat we een vast aantal nieuwsbrieven per jaar gaan versturen?
  • Hoe zou je die willen ontvangen, in welke vorm en langs welke weg?
  • Heb je ideeën of tips voor boeiende verhalen?
  • Ben je, of ken je, een interessante persoon om te interviewen?
  • Zou je eigen nieuws kwijt willen in deze nieuwsbrieven voor de andere AMPDS-collega’s?

Stuur door!

Eén van de middelen die we als Loket gaan inzetten, is de nieuwsbrief die je nu in handen of op je scherm hebt. Hij bevat achtergrondverhalen, nieuws en wetenswaardigheden over het werken met AMPDS en ProQA. We hebben bewust geprobeerd de informatie toe te schrijven naar zo veel mogelijk taken en functies, zodat je er ook iets aan hebt wanneer je niet dagelijks in deze systemen zit en dus niet alle ins en outs kent. We zouden deze nieuwsbrief graag verder uitbouwen, optuigen en professionaliseren. Deze editie en de volgende (die verschijnt in het tweede kwartaal van 2017) zijn bedoeld als proef. We zijn benieuwd naar je mening! Mede op basis van jouw input zetten we deze uitgave al dan niet voort. De inhoud is niet vertrouwelijk. Stuur deze pdf dus gerust door naar iedereen van wie je denkt dat hij/zij met deze informatie zijn/haar voordeel zou kunnen doen.


Je kunt mailen naar xkluts@ravhm.nl


Bedankt voor je aandacht en inbreng!

Xander Kluts