NIEUWS

Protocol ‘Actieve Schutter’ binnenkort beschikbaar in ProQA Medical

Extra houvast bij rondvliegende kogels

NIEUWS

Protocol ‘Actieve Schutter’ binnenkort beschikbaar in ProQA Medical

Extra houvast bij rondvliegende kogels

Als verpleegkundig centralist krijg je binnenkort het protocol ‘Actieve Aanvaller/Schutter’ tot je beschikking, als protocol 39 in versie 13.3 van ProQA. Dit onderdeel wordt actief nádat training voor alle centralisten heeft plaatsgevonden. Protocol 39 helpt je om onder de meest extreme omstandigheden, zoals bij aanslagen of grote schietpartijen, het gesprek met de melder gestructureerd te kunnen voeren.

Voor een gewoon mens is dat laatste bijna niet te doen, weet Xander Kluts, hoofd ambulancemeldkamer Hollands Midden. “Als je de 112-meldingen uit 2011 terugluistert van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, dan hoor je de dienstdoende centralisten vastlopen in het gesprek. Dat gold voor zowel blauwe als witte centralisten. Ze werden overvallen door de bizarre aard van de melding, in combinatie met de geweersalvo’s op de achtergrond. Je gelooft eerst niet wat je hoort. Weliswaar werd hulpverlening meteen grootschalig ingezet, maar de centralisten waren hun houvast kwijt. Daarmee help je ook de melder niet.” Ridderhof Een scenario met een actieve schutter zat tot voor kort alleen in ProQA Police. De Nederlandse politie werkt echter niet met ProQA, dus daar hebben we in ons land geen profijt van. In 2015 hield Xander tijdens de Navigator-conferentie al een pleidooi om hier verandering in te brengen, door dit politieprotocol te integreren in ProQA Medical. Xander was zelf in 2011 als politieman aanwezig in De Ridderhof. De casus heeft hem altijd gefascineerd. “Protocol 136 in ProQA Policie (zie illustratie) bevat een gedetailleerde uitvraag bij een aanval die nog volop bezig is. Ik denk dat dit protocol ook in ProQA Medical grote meerwaarde heeft voor situaties zoals die in Alpen aan den Rijn.”

Piet-Hein Verhagen, ProQA-docent en EDQ in Den Bosch, onderschreef destijds de oproep van Xander. Hij trad daarover contact met de AMPDS-organisatie, zelfs tot aan dr. Jeff Clawson toe, de geestelijk vader van de methodiek. Piet-Hein: “Hij erkende dat ze er altijd vanuit waren gegaan dat ‘mass shootings’ primair bij de politiemeldkamer binnenkomen. Dat is op zich ook wel logisch. Maar als iedereen de politie aan het bellen is, of als de melder specifiek om een ambulance vraagt, dan kan een dergelijke melding ook bij een witte centralist terechtkomen. Die had tot op de dag van vandaag niets op om terug te vallen, behalve protocol 27, Steekwond/Schotwond en de algemene instructie ‘Groot gevaar voor de melder’. Protocol 27 gaat echter veel meer in op het individuele trauma bij een slachtoffer. Niet op een situatie met meerdere doden of gewonden, waarbij de kogels nog in het rond vliegen.” Méér slachtoffers Nu komt daar dus eindelijk verandering in. Protocol 39 (inderdaad een directe afgeleide van 136 uit ProQA Police) focust sterk op wat de melder te vertellen heeft over de situatie, de daders en het gevaar. Piet-Hein: “Dat is geen medische informatie. Maar zolang een aanslag nog in volle gang is, kan het ambulancepersoneel toch nog niet naar de patiënten toe. Misschien krijgt een ambulancecentralist dan net het stukje informatie over wapens los, of signalementen die de politie nog van niemand heeft gekregen.” Het snel delen van info met de politie via het kladblok in GMS is dan wel essentieel. Daar zal in de training veel aandacht voor zijn.

Ook helpt protocol 39 de witte centralist om zeer specifieke meldersinstructies te geven (zie hieronder). Piet-Hein: “Er zijn daarbij twee richtingen mogelijk: het evacueren van de plek waar de melder zich bevindt, of – als dat niet kan – het afsluiten ervan, ook wel lockdown. Beide helpen het risico op meer slachtoffers te verkleinen. Nergens anders in ProQA Medical zitten dergelijke instructies, die in zo’n situatie zeer levensreddend kunnen zijn.” Protocol 39 kent ook een inzetcode, 39-E-1: die leidt tot de inzet van vijf ambulances onder A1-urgentie, het MMT, een OvDG en het laten opkomen van een extra centralist. Nadere informatie over wanneer je de training kan verwachten, krijg je via je eigen meldkamer. Xander is zeer tevreden: “Het is geweldig dat het ons na jaren gelukt is om dit protocol erin te krijgen. In mijn presentatie destijds voor de Navigator zat een sheet met de tekst ‘This is not America’, die uitdrukte dat dát toch meer het land van de massale schietpartijen is. Maar als je kijkt wat Europese steden sindsdien over zich heen gekregen hebben, dan is protocol 39 achter de hand een hele geruststelling.”

AMPDS versie 13.3

Alarmeren en inzet bij code 39-E-1

Hierna volgen vragen voor de veiligheid van in te zetten (politie-)eenheden.

En daarna komen instructies voor evacueren of lockdown.