‘Dynamiek bij “wit” is altijd uitdagend’

Combicentralist meldkamer Den Haag

Gertjan Baerveldt


Sinds hij 22 jaar geleden in Leiden werd aangenomen als brandweer- én ambulancecentralist, verenigt hij ‘rood en wit’ in zich. De laatste jaren helt hij noodgedwongen over naar rood. Maar als hij de kans zou krijgen… In gesprek met: combicentralist op de meldkamer in Den Haag Gertjan Baerveldt.

Wat waren je taken door de jaren heen?

“De eerste zeventien jaar deed ik intake en uitgifte voor zowel ambulance als brandweer. Sinds een BIG-registratie een vereiste is voor de ambulance-intake, doe ik aan die kant alleen de uitgifte. Bij grote drukte trieer ik nog wel 112-ambulancemeldingen als overloop. Niet met ProQA, we doen dat vanuit de brandweer met een ABCD-uitvraag binnen het GMS. Er komt altijd een A1 uit, die een verpleegkundige later eventueel kan afschalen. In de meldkamer van Den Haag werken twee ambulanceregio’s met verschillende systemen, ProQA en NTS. Maar de beide brandweerregio’s Haaglanden en Hollands Midden zijn hier geïntegreerd en doen alles samen, sinds enige tijd met ProQA Fire.”

Hoe bevalt ProQA Fire?

“Als je het mij persoonlijk vraagt, nog niet optimaal. Ik heb destijds nog eventjes met ProQA Medical gewerkt, toen wij daar in Hollands Midden als eerste in het land mee begonnen. Het had best wat onvolkomenheden. Ik had verwacht dat we bij de introductie van ProQA Fire die fase zouden overslaan, dat er meer leerpunten van ProQA Medical al zouden zijn overgenomen. Maar ProQA Fire blijkt ook nog in ontwikkeling, het is niet volledig ‘gevuld’. Het is regelmatig improviseren. We kijken dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe versie, waarin een aantal belangrijke punten eindelijk zal zijn opgelost.”

Kun je voorbeelden noemen?

“De containerbrand is nogal een bekend fenomeen in het Haagse, maar die kan ik in ProQA Fire nu nog niet kwijt. Witte rook uit een schoorsteen wordt door ProQA erg serieus genomen, terwijl wij weten dat het meestal wordt veroorzaakt door een opstartende CV of open haard. Aan een derdehands melder worden we geacht instructies te geven, maar meestal is die persoon niet (meer) ter plaatse. In dergelijke gevallen probeer je als centralist het best passende alternatief te vinden met behulp van je eigen kennis. Ik ben al heel lang brandweervrijwilliger en bevelvoerder in Alphen aan den Rijn en tevens twintig jaar brandweerduiker geweest.”

Maakt dit je geen voorstander van ProQA?

“Jawel, dat ben ik wel. Als het goed werkt, is het mooi. Vroeger trieerde ieder naar eer en geweten en naar best vermogen. Maar daar zat verschil in. ProQA, zowel Medical als Fire, voorkomt dat je dingen vergeet. Je kunt er bij stress op terugvallen. Maar je zou in een paar procent van de gevallen gemotiveerd moeten kunnen afwijken. Ik zou soms een escape willen hebben. Zoals ik dat van verpleegkundigen ook hoor, als ze bijvoorbeeld een ambulance onder A1 moeten sturen omdat iemand zegt het heel benauwd te hebben terwijl zij vanuit hun expertise horen dat het meevalt.”

Wat vind je leuker op de meldkamer, het brandweer- of ambulancewerk?

“Haha, een gewetensvraag. Het brandweerwerk ken ik van binnen en buiten en daar ligt mijn hart. Maar op de meldkamer vind ik de dynamiek tijdens mijn ambulancediensten uitdagender. Het werkaanbod is bijna altijd hoog en dat verlangt bij de uitgifte continu aandacht voor de spreiding van de capaciteit. Bij de brandweer is het meer hollen of stilstaan.”

Mis je de witte intake?

“Ik vind het nog altijd jammer dat ik daarmee moest stoppen. Er wordt gesproken over proeven met niet BIG-geregistreerden, om de tekorten tegen te gaan. Als het zover komt, wil ik daar graag bij zijn.”