Jonge EDQ Frederieke Wijle:
‘Wees zélf de verbetering’

Het EDQ-team van de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Holland is weer op sterkte (vijf personen) na het toetreden van Frederieke Wijle. “Ik kan op een nonchalante manier heel direct zijn.”

Frederieke is 30 jaar en daarmee een relatief jonge EDQ. “Dat kan een nadeel zijn. Maar we hebben hier in Haarlem een jonge club centralisten en ik denk dat mijn leeftijd me toegankelijk voor de jongere collega’s maakt. Mijn persoonlijke stijl is vrij direct, ik breng de boodschap zoals die is maar niet op een autoritaire manier. Meer nonchalant. Dat typeert mij als persoon en de soort van luchtigheid waarmee ik dingen doe. Feedback moet niet bedreigend maar opbouwend zijn.”


Ruimte

In het beoordelen van de prestaties van collega’s staat ze tamelijk pragmatisch. “Ik zie absoluut veel nut van het systeem ProQA. Maar toen ik ermee begon te werken viel me ook de starheid op. De afgelopen jaren is er gelukkig meer ruimte ontstaan voor de bedoeling in plaats vorm. Je mag – net als wanneer je in de zorg een patiënt tegenover je hebt – best enigszins afstemmen op de ontvanger. Natuurlijk niet door zelf vragen te bedenken, maar je kunt wel menselijkheid in je vragen leggen of in andere woorden verduidelijking geven. En als je bijvoorbeeld het antwoord op een vraag die pas later aan bod komt al duidelijk eerder

gehoord hebt, dan moet de volgorde niet per se heilig zijn.”


Personeelsgebrek

Daarin lag mede de reden dat Frederieke zich tot de functie van EDQ aangetrokken voelde. “Ik zag dat ook anderen hier tegenaan liepen en dat velen het gevoel hadden dat ze zichzelf er onvoldoende in kwijt konden. Dan ben ik graag zélf onderdeel van de verbetering die ik wens.”

Niet dat EDQ per se een dankbare rol is, want gezien het personeelsgebrek schiet de taak er op de meeste meldkamers meer dan eens bij in. “Ja, dat is best soms ontmoedigend, als op je wekelijkse EDQ-dag toch weer aan de meldtafel wordt geroepen omdat het rooster niet sluitend is of er iemand ziek is.”


Sinds mei 2019 gaan de 112-meldkamers van Alkmaar (regio Noord-Holland Noord) en Haarlem (regio Kennemerland) als één door het leven, voor heel Noord-Holland behalve Amsterdam. De EDQ’s van beide kanten deden hun werk al langer gezamenlijk. In augustus sloot Frederieke de EDQ-opleiding met succes af. “Nu zijn we voor de nieuwe meldkamer compleet en reken ik erop dat we beter aan onze taak toekomen . Iedereen staat erachter dat het EDQ’en belangrijk is. Elke centralist heeft behoefte aan coaching. En we moeten ook waken voor doorschieten naar te veel vrijheid.”

Uitdagender

Frederieke is niet alleen een jonge EDQ, ze is ook pas tweeënhalf jaar centralist. De acht jaren daarvoor werkte ze in de acute zorg, onder meer op de SEH van het VUmc. “Ik vond de werkdruk aan het bed te hoog worden om de volledige zorg te kunnen bieden zoals ik die zelf voor ogen heb. Toen ben ik de meldkamer ingerold. Het directe contact met de patiënt ben ik niet gaan missen. Sterker nog, ik vind het leveren van directe zorg in deze functie nog uitdagender. Je kan het verschil maken en dat wil ik dan ook doen.”