Euro Navigator
in Berlijn:
meld je nu aan

Euro Navigator, de jaarlijkse conferentie voor Europese AMPDS-gebruikers en andere betrokkenen bij hulpdiensten en triage, wordt op 12 en 13 september 2019 gehouden in Berlijn. De openingsreceptie is op de avond van 11 september.

Het programma heeft dit jaar geen eigen Nederlandstalig ‘spoor’ omdat daarvoor de aantallen Nederlandssprekenden te gering zijn. Uiteraard zijn Nederlandse centralisten, first responders en andere deelnemers van harte welkom. De voertalen zijn Duits en Engels.


De conferentie voor Europa rouleert jaarlijks tussen Italië, Nederland en een Duitstalig land: de delen van ons continent waarin veruit de meeste AMPDS-meldkamers zich bevinden. Afgelopen jaar vond Euro Navigator plaats in Den Haag.


Traditiegetrouw begint de eerste congresdag met de verkiezing van de Dispatcher of the Year en het verlenen van ACE-certificaten. Daarna begint het programma van uiteenlopende lezingen. Zo is er een terugblik op de 30 uur durende stroomuitval in een deel van Berlijn in februari van dit jaar, waardoor niet alleen ziekenhuizen en andere zorginstellingen verlamd raakten maar ook het alarmnummer 112 niet meer werkte.

Frequent callers

Er is een bijdrage over ‘frequent callers’ die een onevenredig groot beroep doen op meldkamers. Het blijkt dat een op de persoon toegesneden case management kan helpen om het aantal inzetten te reduceren dat door deze groep melders wordt veroorzaakt. Verder zijn er interessante bijdragen over onder meer de rol van de meldkamer bij terreurbestrijding, over de waarde van het gebruik van tourniquets in de prehospitale fase, over ervaringen met de ‘Sociolance’ en over menselijk gedrag bij branden.


Heb je interesse, dan kun je het uitgebreide programma vinden en je aanmelden op de website van de IAED en daar ook eventueel je hotelovernachtingen regelen: euronavigator.emergencydispatch.org